Magdalena Andersson

I skrivande stund är Magdalena Andersson Sveriges statsminister och därför kändes det passande att vi i detta inlägg berättar mer om henne.

Magdalena Andersson föddes år 1967 i Uppsala. Under gymnasiet läste hon den samhällsvetenskapliga linjen vilket betyder att Magdalena visste redan i tidig ålder att hon ville jobba med samhället. Efter studenten flyttade hon till Stockholm för att studera på Handelshögskolan. År 1992 tog hon en magisterexamen i ekonomi och blev därefter en civilekonom. Två år senare började hon studera vid Institutet för avancerade studier i Wien och året därpå studerade hon vid Harvard University i USA.

Den första kvinnliga statsministern i Sverige

Magdalena gick med i Socialdemokratiska Ungdomsförbundet under sitt första år på gymnasiet. Ett par år senare valdes hon till ordförande för Uppsalas SSU-förbund. När hon studerade på Handelshögskolan blev hon ordförande för Socialdemokratiska Ekonomklubben. Under studietiden arbetade hon som politisk sakkunnig och därefter blev hon planeringschef i Statsrådsberedningen där hon var fram till 2004. Mellan år 2004 och 2006 var hon statssekreterare i Finansdepartementet. Mellan år 2007 till 2009 arbetade hon som rådgivare hos Mona Sahlin som var socialdemokraternas dåvarande partiledare. Mellan år 2009 och 2012 var hon överdirektör för Skatteverket. År 2012 blev hon utsedd till socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson. År 2014 blev hon utsedd till finansminister vilket var en position hon hade fram till 2021 då hon blev vald till Sveriges statsminister efter Stefan Löfvens avgång. Det gör henne till historisk eftersom hon är den första kvinnliga statsministern i Sverige.

Privatliv

Förutom att Magdalena har en lång utbildning och karriär så har hon ett privatliv också. Hon har alltid lockats av friluftsliv och i sin ungdom simmade hon på elitnivå. Sedan år 1997 är hon gift med Richard Friberg som hon träffade när de båda studerade på Handelshögskolan. De har tillsammans två barn och bor i Stockholmsförorten Nacka.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Enpartistaden – En sajt om världens mäktigaste män och kvinnor