Angela Merkel

Tidningen Forbes listar varje år världens mäktigaste kvinnor. Under de senaste 10 åren har Angela Merkel varit högst upp på den listan 9 gånger. Hon listades också som den näst mäktigaste personen i världen 2013 av Forbes, vilket är den högsta placeringen på listan någonsin av en kvinna. Merkel är Tysklands förbundskansler sedan 2005, och är den första kvinnan någonsin att inneha den posten.

Merkel föddes den 17 juli 1954. Hon hette då Kasner; efternamnet Merkel tog hon då hon gifte sig med Ulrich Merkel 1977. De skulle senare skilja sig, men efternamnet blev kvar. Merkel växte upp på landsbygden utanför det dåvarande Östberlin, och var som många andra ungdomar i Östtyskland på den tiden medlem i Freie Deutsche Jugend (Fri Tysk Ungdom), ett socialistiskt ungdomsförbund med rötter som går tillbaka till tiden innan andra världskriget. Det bildades för att motsätta sig Hitler och fascism, och var i Östtyskland det enda statligt erkända ungdomsförbundet. Medlemskap var i princip obligatoriskt för att få tillgång till högre utbildning.

Merkel lärde sig flytande ryska under sin skoltid, och vann priser för sina prestationer i matematik. Hon skulle senare studera fysik vid Leipzigs universitet fram till 1978, och efter det gå vidare till att ta en doktorsexamen efter en avhandling i kvantkemi och arbeta som forskare i flera år. Under denna tid publicerade hon flera studier.Angela Merkel 1

Merkel påbörjade sin politiska bana efter Berlinmurens fall, då hon gick med i det nybildade partiet Demokratischer Aufbruch. Detta parti gick senare ihop med det östtyska partiet CDU. Efter att det första valet någonsin med fler än ett parti hållits i Östtyskland utsågs hon till taleskvinna för den östtyska regering som bildades inför sammanslagningen av öst och väst. Efter sammanslagningen 1990 gick det östtyska CDU ihop med sin västtyska motsvarighet, och Merkel valdes till ledamot i Förbundsdagen. Mellan 1990 och 1998 innehade Merkel flera ministerposter, och år 2000 utsågs hon till partiordförande för CDU.  Hon fick kämpa för att vinna förtroende inom partiet, men inför förbundsdagsvalet 2005 var hon oomstridd som kandidat för posten som förbundskansler. Valresultatet blev sådant att flera partier blev tvungna att ingå i en koalition för att få majoritet, men Merkel valdes till förbundskansler av förbundsdagen. När hon valdes till posten blev hon först på två sätt: hon var dels den första kvinnan som innehaft posten, och dels den första före detta östtyska medborgaren som innehaft posten.

Merkel har sedan dess på andra sätt visat varför hon är världens mäktigaste kvinna, till exempel genom att hon varit ordförande för både det Europeiska rådet och G8 (som den andra kvinnan, efter Margaret Thatcher). Hon kan fortfarande toppa Forbes lista i år framöver.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Enpartistaden – En sajt om världens mäktigaste män och kvinnor