Barack Obama

USA:s president har många gånger kallats världens mäktigaste man. Medan det kanske inte stämmer till fullo, är presidenten i en av världens supermakter säkerligen en av världens mäktigaste män. Denna post innehas för närvarande av Barack Obama.

Obama föddes 1961 i Hawaii till en far ursprungligen från Kenya och en mor ursprungligen från Kansas. Föräldrarna separerade dock när Obama var två, och hans far flyttade tillbaka till Kenya. Han träffade bara sin son en gång till efter det, innan han gick bort i en bilolycka. Obamas mor gifte dock om sig med en indonesier, och hela familjen flyttade till Indonesien 1967, där Obama skulle växa upp och gå i skolan tills han, när han var tio år gammal, flyttade tillbaka till Hawaii för att bo med sina morföräldrar.

Obama studerade på olika universitet under flera år efter att ha tagit examen från sin high school på Hawaii. I två år studerade han på Occidental College, för att sedan flytta till new York och studera statsvetenskap med inriktning mot internationella relationer på Columbia University. Efter att ha tagit en Bachelor of Arts-examen gav han sig ut i arbetslivet, och flyttade i och med detta till Chicago, där han arbetade för social organisation baserad i kyrkan som hette Developing Communities Project. Organisationen växte markant under Obamas tid där, men efter att ha lämnat arbetslivet för att resa till Europa och Kenya valde Obama att återvända till skolbänken. Denna gång studerade han juridik vid Harvard Law School. Han skulle senare komma att både praktisera och undervisa i juridik.Barack Obama 1

Obamas politiska karriär började då han blev invald i Illinois delstatssenat. Redan här arbetade han för reformer i välfärden, något han skulle fortsätta driva som president. Han klättrade vidare på karriärstegen då han kandiderade till USA:s senat 2004, och blev invald. Mellan 2005 och 2008 satt han som senator, men avgick från posten då han blivit vald till president. Han kandiderade till presidentposten med frågor som att avsluta kriget i Irak och att ordna allmän sjukvård. Han segrade i valet 2008 mot republikanernas kandidat John McCain, och blev i och med det USA:s första afroamerikanska president. Han skulle också segra i det efterföljande presidentvalet 2012, och därmed få sitta i två perioder, vilket är den längsta tiden en president får sitta.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Enpartistaden – En sajt om världens mäktigaste män och kvinnor